Ukliďme Česko

V sobotu 1. dubna 2023 se děti z naší školy opět zapojily do celostátního projektu Ukliďme Česko.

Hned ráno jsme se shromáždili před budovou školy a rozdělili se na 3 skupiny. Posilou nám bylo několik rodičů i sourozenci našich žáků, takže vytvořené týmy byly početné. Protože se jedná o projekt, kdy pomáháme přírodě zbavit se odpadků, vyfasovali jsme od pana starosty pytle a jednorázové rukavice, potom nás autem rozvozil na „start“ a akce mohla začít.

Naše cesty mířily ze třech směrů do Svaté Maří. Jedna parta se vydala od Vícemil přes Chválovnu, druhá skupina uklízela od Buku přes tzv. Sýkorák a třetí tým se vydal směrem od Štítkova přes Smrčnou a Brdo. Cíl akce byl jasný. Nasbírat a roztřídit co nejvíce odpadků, které v přírodě nemají co dělat, a tím si tak zajistit prostředí našeho domova čisté a krásné. Všechny děti se úkolu zhostily svědomitě. Sbíraly, třídily a také komentovaly, co všechno jsou lidé schopni do přírody zahodit! Nejednalo se pouze o PET lahve či pneumatiky. Našly se třeba i balíčky s tlejícím masem.

Po návratu do Svaté Maří se všechny skupiny setkaly u ohně, kde si každý opekl buřta a mohl se tak občerstvit. Akce se nesla v příjemném a přátelském duchu, aprílové počasí na chvilku vynechalo déšť, a tak můžeme sobotní dopoledne označit za povedené. Každý pak odcházel domů s pocitem, že udělal dobrý skutek, a s přáním, aby žádným lidem nebyla příroda lhostejná a vědomě ji neznečišťovali.

L. Hrunková